top of page

6 pravidiel pre efektívne riadenie rizika

Zažívate pri obchodovaní strach, stres nerozhodnosť a neistotu? Hľadáte stále nové analýzy, čítate správy, pýtate sa ľudí na názor a neustále sledujete graf? Pokračujte takto ďalej a na 99% sa psychicky úplne zruinujete a prídete o celý kapitál. Nemusí to však tak skončiť, stačí dodržiavať týchto 6 pravidiel.


6 pravidiel pre efektívne riadenie rizika:

Neznalosť risk-managementu je primárnym dôvodom, prečo štatistiky brokerov ukazujú, že 60-90% ich klientov je v strate. Mnohí traderi sa snažia hodiť vinu na brokerov, nefunkčnosť obchodných systémov, black swan udalosti, rôzne správy na základe, ktorých sa mal trh údajne hýbať do opačnej strany, atď.. Celý problém však spočíva len v neschopnosti samotného tradera, ktorý odmieta priznať, že absolútne nevie radiť riziko.


1. Nájdite si obchodný systém

Obchodný systém musí byť vždy založený na technickej analýze grafu a musí vám poskytnúť odpovede na tieto otázky:

  • Kedy môžem vstúpiť do obchodu?

  • Kedy mám zobrať zisk?

  • Kde je môj invalidation level?

  • Aký pomer rizika a zisku (RRR) mi tento obchod ponúka?

Pokiaľ ste našli viacero obchodných systémov, ktoré vám poskytujú odpoveď na vyššie uvedené otázky tak je úplne jedno, ktorý z nich budete používať, pretože k rovnakému cieľu sa dá dopracovať rôznymi metódami. Možno ste si všimli, že fundamentálna analýza v tomto prípade nedokáže poskytnúť odpoveď na žiadnu otázku a preto ju treba úplne vrámci obchodného systému vylúčiť.


2. Vždy používajte stop loss

Stop loss je obchodný príkaz, pomocou ktorého dokážete definovať maximálnu stratu, v prípade, že sa obchod nevyvíja vo váš prospech. Existuje však mnoho „expertov“, ktorý vám vysvetlia, že používanie stop lossu spôsobuje len zbytočné straty, no v skutočnosti títo „experti“ len nevedia kde tento príkaz umiestniť.


3. Zadefinujte si fixnú max. % stratu v každom obchode

Vo všeobecnosti platí nepísané pravidlo, že pokiaľ chcete byť trader a nie gambler, tak risk na jeden obchod by mal predstavovať max. 1-2% z celého vášho obchodného kapitálu. To znamená, že v prípade straty, nikdy na danom obchode neprídete o viac ako 1-2% kapitálu. Toto pravidlo platí aj v prípade, že máte otvorených viacero pozícií. To znamená, že ak máte napr. otvorených 5 pozícií, tak v prípade, že všetky skončia v strate, vaša celková strata kapitálu nebude väčšia ako 1-2%. Pozor to neznamená, že musíte používať vzdialenosť stop lossu 1-2% od vstupnej ceny. Tento model sa dá uplatniť pri všetkých druhoch tradingu s malými zmenami.


4. Poznajte svoj invalidation level

Invalidation level je miesto, ktoré keď cena presiahne tak vaša analýza sa stáva okamžite neplatnou. Tento level má takmer každý obchodný systém iný a preto je dôležitá detailná znalosť obchodného systému, ktorý používate. Ochranný príkaz stop loss sa umiestňuje výlučne len pod tento level. Umiestnenie stop lossu do inej cenovej úrovne akú predstavuje invalidation level, vo väčšine prípadov spôsobuje zbytočné straty.


5. Vždy si vypočítajte veľkosť pozície

Veľkosť pozície predstavuje množstvo kapitálu, ktoré si môžete dovoliť použiť na otvorenie obchodnej pozície, na základe vášho maximálneho % stanoveného risku na jeden obchod. Veľkosť pozície je vždy iná a jej veľkosť závisí od hodnoty vstupnej ceny a stop lossu. Čím je rozdiel medzi vstupnou cenou a stop lossom väčší, tým menšia bude vaša pozícia.


6. Vyberajte si len obchody s optimálnym RRR

Risk-reward-ratio (RRR) je nástoj, ktorý porovnáva potenciálny výnos z konkrétneho obchodu s prijatým rizikom. Pred vstupom do obchodu musíte poznať vaše RRR pretože inak môžete nevedome robiť príliš riskantné a nevýhodné obchody vďaka, ktorým môžete v sérií niekoľkých obchodov stratiť celý kapitál.


Záver:

Kľuč ku konštantne ziskovému tradingu nespočíva v zázračnom obchodnom systéme alebo tajnej informácií, o ktorej nikto okrem vás nevie. Celé to stojí len na pravidelnom dodržiavaní risk-managementu, ktorý je pre väčšinu ľudí stále neznámym a nezaujímavým pojmom.

Ak sa vám tento článok páčil, zdieľajte ho s priateľmi.



*Informácie poskytnuté v tomto článku majú len informatívny charakter. Toto nie je investičné poradenstvo. Minulé výnosy nie sú zárukou budúcich.

 

Autor článku:

GTK chain s.r.o. je slovenská spoločnosť, s niekoľko ročnými skúsenosťami v oblasti analyzovania, obchodovania a riadenia rizika na finančnom trhu. V úzkej spolupráci so spoločnosťou Instaforex Ltd., vytvárame riadené portfólia, vrámci ktorých každý týždeň našim klientom sprostredkovávame niekoľko výnimočných obchodných príležitosti z oblasti akciového, indexového, komodítneho a kryptomenového trhu.

426 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page